2016. április 9., szombat

BBQ sütő építése cserépből


Nagyszerűen alakul az idei tavasz, igen kellemes idő van, már lehet a kertben sütögetni. Na jó, ma esős idő van, de gyorsan túl leszünk rajta. BBQ-ra a száraz, kb 15 fokos idő a legjobb, ennél hidegebb nagyon lehűti a BBQ sütőt, sok szenet fogyaszt, meg nem is olyan kellemes mellette üldögélni. Esetleg egy kis pálesz segít, nem a sütőnek, hanem a pit mesternek, aki a parazsat igazgatja.
Most pedig következzen az óriás virágcserép barbecue sütő készítésének leírása! Itt egy kis infografika, ami összefoglalja a lényeget.

Katt ide!


Nagyobb kertészetekben lehet ilyen nagy cserepeket beszerezni. A cserép átmérője a szájánál kicsit nagyobb legyen, mint a rács átmérője, amit majd beleteszünk. Az alsó cserép aljában lévő lyukat érdemes fúróval megnagyobbítani kb a duplájára, esetleg pár kisebb lyukat fúrni köré. A másik cserép, ami a sütő teteje lesz, ugyan olyan átmérőjű legyen a szájánál, mint az alsó cserép, hogy jól össze lehessen illeszteni őket. Mi még kályha ajtó szigetelést is ragasztottunk a cserepek peremére, ez az első sütés után volt, mikor úgy láttuk néhol szökik a peremen át a füst.
Az összeszerelés nem tart sokáig, egy laza délután alatt megven (kivéve a szigetelés felragasztása, az még egy nap a száradás miatt).
Ezt a barbecue sütőt teraszon is lehet használni, nem csak a kertben.



Mi két parázstartó vödröt használunk, mikor látjuk, hogy a sütőben lévő adag leég, begyújtjuk a második vödörben lévő brikettet/szenet és csak kicseréljük a két vödröt.
Azt tapasztaltuk, hogy érdemes szén helyett jó minőségű grill brikettet használni, vagy a brikettet és a szenet keverni. A brikett sokkal tovább ad le hőt és egyenletesebben. Mivel alig füstöl, érdemes a barbecue hatás eléréséhez füstülő fadarabkákat betenni a parázs tetejére.
Weber brikett és faszén jól ég, kevés kell belőle, elsőre drágának tűnik, de az olcsók nagyon töredezettek, nehéz begyújtani, több kell belőlük.

A fotón látható szerkezet egy húshőmérő, a kábel végén lévő tűt bele kell szúrni a húsba, a hús a tűvel együtt megy a sütőbe, a szerkezet meg kint mutatja, hogy mennyi a hús hőmérséklete, be lehet állítani, hogy jelezzen, ha elérte a kívánt hőfokot. Nagyon hasznos kütyü, villany-, vagy gázsütőben is lehet használni.
A cserép barbecue belső hőmérsékletét úgy lehet szabályozni, hogy az alsó és felső nyílást elzárjuk, vagy kinyitjuk. Mi ezt nagyon póriasan úgy oldottuk meg, hogy fölül egy kaviccsal nehezített konzervdobozt mozgatunk, alul meg betolunk egy téglát a cserép alá, ahol a lyuk van. Az elv ugyan az mint pl a cserépkályháknál, kinyitva sok oxigén megy be - jól ég a szén, lezárjuk a nyílást - alig pislákol.
Amire vigyázni kell, hogy az izzó szén vagy a forró vödör ne érjen hozzá a cseréphez, mert megreped! Az alsó fotón látszik, hogy mi kályhaszigetelő ragasztóval javítottunk egy repedést, amit az első bohókás hangulatú sütésünkkor követtünk el szegény sütőnkön.

A neten videókat is találtok házi barkács bbq smokerek témájában, más alapanyagokból is lehet ilyesmit csinálni: olajos hordó, téglából fém szekrényből, stb.

Remélem kedvet kaptatok egy kis barkácsoláshoz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése